woensdag 28 september 2011

Wol verven met walnoten

Ik heb net 1,5 kilo wol gekaard. Dat moet de komende tijd dus weggesponnen worden. Er waren verschillende tinten bruin uit verschillende verfbaden, die heb ik allemaal door elkaar gekaard.
Ik heb niet echt maten en gewichten van bolsters en wol. Alles op de gok gedaan en af en toe de kleur bekijken.
Ik denk dat ik een halve tot hele kilo bolsters, noten en bladeren heb gebruikt voor 300 gram wol.
 Ik heb de bolsters in een lingerienetje of zak van vitrage gedaan. Bolsters wat kneuzen en kapot maken, met zijkant van bijl op geslagen. De netjes heb in wat water laten staan tot ik zag dat het water goed zwart was. Zeker 1 á 2 dagen.
Dan kan de wol erbij. Ik heb een elektrische weckketel en dat was erg makkelijk om de wol te verven. Tot 60 gr. verwarmen en op die temperatuur een uur laten staan. Met een houten lepel even kijken of de wol de gewenste kleur heeft. Zo ja, in pan laten afkoelen. Niet, dan nog een dagje laten staan of opnieuw verven met nieuwe bolsters.

5 opmerkingen:

 1. Beautiful color. It goes without heat as well - it just takes longer: You give the wool to the walnuts and the whole thing leaves are 2 to 3 days. The result is the same.
  Greetings

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Riet,
  Het is fantastisch om met walnoten te verven.
  Kun je trouwens ook koud doen hoor!
  Met walnoten verven is 1 van de weinige soorten die je koud kunt verven. Helaas hebben wij hier geen walnoten, dus kan ik het niet proberen.
  http://www.vdhweb.nl/bestanden/koudverven.htm
  Super mooie kleuren.

  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat ziet er heel goed uit, ik zie dit net. Veel mooiere kleuren dan bij mij. Ik had meer succes met de boerenwormkruid. mooi!!

  BeantwoordenVerwijderen