donderdag 18 maart 2010

Wolverven met paaseiverf


 Dit verfrecept heb ik woensdag gebruikt voor het verven.

Ik gebruik 2 tabletjes voor ongeveer 40 tot 50 gram wol. Het worden pastelkleurtjes. Als het te donker wordt, kan je er altijd nog meer wol en water bij doen.

Schone of gewassen losse wol of streng wol weken in water met azijn, ongeveer 20 minuten voor een egale kleur. Moet goed door en door nat zijn, uitwringen in een handdoek.
Verftabletjes oplossen in een glazen jampotje in een eetlepel azijn en een scheutje kokend water. De tabletjes moeten helemaal opgelost zijn anders krijg je donkere plekken op de wol.

In glazen pot
Wol in een grote glazen pot, de verfstof erbij en water toevoegen tot de wol net onder water staat. Pot afsluiten met plastic folie en elastiek er omheen. 2 minuten in de magnetron hoogste stand, even laten rusten, daarna nog 2 minuten in de magnetron. Heet!! Nu in de pot af laten koelen, of door middel van uitspoelen in heet water en dan steeds kouder water gebruiken. Centrifugeren en laten drogen.

In folie
De wol in een schaal leggen, verfstof erover gieten. Met je vingers (latex handschoenen zijn hier wel aan te bevelen) op de wol wat duwen en kneden (voorzichtig anders gaat het vilten) zodat het de verfstof opneemt. Wol in pastic folie oprollen, goed inpakken. 2 minuten in de magnetron hoogste stand, even laten rusten daarna nog 2 minuten in de magnetron. Oppassen, de wol is gloeiend heet!!! Af laten koelen, uitspoelen en centrifugeren.
In plaats van de magnetron kun je ook de wol ingepakt in folie 45 minuten in de pan stomen.

Om een egalere kleur te krijgen kaard ik de losse wol daarna in de kaardmolen.

2 opmerkingen:

  1. I will have to see it to understand it.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Schöne Farben sind das. Ich liebe das Färben, egal ob mit Ostereierfarben, mit Naturstoffen oder mit anderen Farben.

    BeantwoordenVerwijderen