vrijdag 21 januari 2011

Zeeuwse knop in Fimoklei/ Zeeuwse button in Fimo clay


Vanmiddag een workshop Zeeuwse knop in Fimo klei gedaan bij Atelier de Bruijne Beer in Vrouwenpolder.

De Zeeuwse knop vormt al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van de traditionele Zeeuwse klederdracht. Als sieraad werd de knop een belangrijk pronkstuk dat symbool stond voor de Zeeuwse trots en de rijke cultuurhistorie. Door het verdwijnen van de klederdracht is de knop minder te zien in het dagelijks leven en zo lijkt een stukje geschiedenis op de achtergrond te komen.
De knop is kenmerkend door de bol in het midden en de kleine bolletjes die daarom heen zijn gerangschikt. Elk bolletje ligt in een krans van fijn draadwerk. In de loop van de jaren werden de knopen boller, groter of platter. Elke streek van Zeeland heeft aan de knop zijn eigen versieringen en idee├źn toegevoegd.


This afternoon I had a workshop Zeeuwse button in Fimo clay at Atelier De Bruijne Beer at Vrouwenpolder.

The Zeeuwse button is for centuries an important part of the traditional Dutch costumes. As ornament was the button an important showpiece that stood for the Zeeuwse pride and the rich cultural history. By the disappearance of the costume is the button less to see in everyday life and it seems a bit of history in the background. The button is characterized by the ball in the middle and the small balls that are arranged around. Each ball is located in a ring of fine wire work. Over the years the balls were larger or flatter. Each region of Zeeland has added its own decorations and ideas to the button.

2 opmerkingen:

  1. Wow ! Wat een gigantisch mooi juweel ! Heel mooi gelukt, jammer dat die workshop zo ver is voor mij. Ik zou zeker ook komen ! Jullie hebben echt nog tradities, met name de prachtige klederdracht. Dan zie ik in 'tussen kunst en kitsh' ook van die prachtige juwelen het scherm passeren. In Vlaanderen bestaat dat helemaal niet. Veel succes met je Zeeuwse knop ! Groetjes, Rozemie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. That's a really good idea, Riet. They are beautiful and look like the real ones. xo:)

    BeantwoordenVerwijderen